Dengarlah

Friday 22 July 2011

Donut

Sedapnya makan donut masa bekfes pg td.. Buatnya pn kejap je. X yah nk tggu tuk rehatkn doh @ biar doh kembang. Wlaupn tersalah sukatan air, tp menjadi gak donut ni. Bahan2 lain akak buat sukatan tuk 1/2 adunan. Ntah camna bleh terlupa, air tu akak sukat tuk 1 adunan, so, terpaksa la buang separuh larutan dlam Langkah 1. Sedikit sebanyak mesti ada kesan kn pd donut yg akak buat tu.. apa pn rasanya tetap sedap..

Resepi copy dr Rahayu Samsu Rahayu plak amik resepi donut ni dr HaSue.. TQ Ayu & HaSue sbb share resepi ni. Ank akak mmg suka sgt makan donut. Dh lama dh dia suh buat tp baru ari ni terasa nk buat. Akhirnya tertunai gak la hajat dia...

Bahan2
500gm tepung berprotein tinggi - akak guna tepung gandum je (ayak)
1 paket yis (11gm)
50gm marjerin
1 tbsp shortening
2 tbsp gula pasir
2 tbsp susu pekat/ susu tepung - akak guna 2 tbsp susu tepung + 1 tbsp susu pekat
1 biji telur
1/2 tsp garam
190ml - 200ml air suam2 kuku

Cara2
1. Kacau sebati telur & garam. Ketepikan jap

2. Masukkn air suam, susu tepung, susu pekat, yis, gula pasir, marjerin & shortening ke dalam mangkuk. Kacau sedikit. Biar 8 - 10 minit hgga campuran nampak berbuih
Masukkan semua bahan kecuali tepung, telur 
& garam ke dalam mangkuk

Campuran yg dh berbuih

3. Apabila dh berbuih, masukkn separuh drpd tepung gandum ke dalam mangkuk td. Kacau guna sudu. Pastu masukkn telur td. Kacau sebati. Kacau 1 arah je.
Masukkn separuh drpd tepung gandum

Kacau adunan guna sudu


Masukkn campuran telur. Kacau lg. 
Kacau 1 arah je

Masukkn tepung lg

Gaul sebati guna sudu. 
Pastu bleh la uli guna tangan

Uli hgga mendapat doh yg x melekat kt jari

4. Bila dh dpt doh yg x melekat kt jari, bleh la canai setebal 1/2 inci - agak2 je...akak canai atas belakang loyang. ok je..Pastu bleh la terap. Klau ada acuan donut lg senang. Klau xde, guna je apa2 benda yg dirasakan sesuai cam apa yg akak guna ni. 
Canai doh setebal 1/2 inci

Terapkn - akak guna acuan apam 
& penutup botol minuman 

Dh siap terap pn

5. Pastu bleh la goreng hgga kekuningan... Sebelum tu kena panaskn minyak dlu. Tp masa nak masukkn donut, pastikan minyak x terlalu panas. Guna api kecik je..

6. Bila dh masak, angkat & toskan. Biar sejuk ckit baru tabur ngn gula kastor ke, gula halus ke, nk salut coklat pn bleh. Akak dr dlu lg mmg suka tabur gula halus + susu tepung Nespray... sedappp...
Ni cara akak.. citarasa korg, ikut korg la ye..

Dh ada resepi & step by step ni, bleh la cuba ye...



Selamat Mencuba


Tuesday 19 July 2011

Pau Kukus Tradisional

Dlu2 slalu tolong mak buat Pau Kukus ni. Mak letak inti kelapa. Kitaorg adik-baradik mmg suka pau yg mak buat tu. Mak ada resepi sendiri buat Pau Kukus ni.. tp sbb dh lama sgt x buat, so akak pn dh lupa dh resepi tu. Dlu2 mana la akak ada buku resepi, kuih2 yg besa buat mmg dh igt & kdg main agak2 je..Tp jarang plak x menjadi.

Resepi Pau Kukus ni akak dpt dr Aling Jelangkung . Member fb akak. TQ bebanyak Alin. Tp dia pn x igt dr siapa dia amik resepi tu. Apa pn TQ kepada empunya resepi. Anda tau siapa anda yg dimaksudkn..

Bahan2
500gm tepung gandum
1/2 paket yis 
100gm gula 
50gm minyak masak 
- akak guna 1/4 cwn marjerin cair
230gm air 
1 tsp bread improver - akak tambahkn sendri, xde dlm resepi asal

Bahan Lain - inti kacang merah, blueberry & strawberry filling, kari ayam ke.. ape2 la (akak guna inti yg ready made je. Beli kt kedai bakery)

Cara2
1. Masukkn tepung gandum, bread improver & yis dalam mangkuk. Gaul rata. Dalam bekas lain, larutkn gula dlm air. 

Campuran tepung gandum + bread improver + yis
Larutan gula
Marjerin cair


Tepung gandum + bread improver + yis

2. Tuang larutan gula sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk tepung sambil digaul perlahan guna hujung jari. Gaul hgga adunan menjadi butir2 kasar. Jgn tuang kesemua air dlu.. simpan ckit tuk digunakan nnt
Masukkn air sedikit demi sedikit

Gaul ngn hujung jari hgga dpt tekstur cam kat pic atas ni

3. Masukkn marjerin cair sedikit demi sedikit sambil digaul sebati. Pastu tambahkan air lebihan dr Langkah 2 td. Uli hgga mendapat adunan yg x melekat kt jari. Klau lembik sgt, bleh letak sedikit tepung gandum kt tapak tangan & teruskn menguli. Pastu uli lg dalam 4 - 5min. Rehatkn selama 15min
Masukkn marjerin cair

Uli lagi

Masukkn air lebihan dr Langkah 2

Adunan yg licin & x melekat kat jari. Uli lg selama 4 - 5min
Rehatkn selama 15min

4. Pas 15min, adunan akan kembang. Amik sedikit adunan & bulat2kan.. Ikut saiz yg dikehendaki. Pastu rehatkan lg 10min. Sementara nk tunggu 10min tu, amik inti & bulat2kn.. klau bleh la.. supaya senang nk masukkn dlam pau nnt
Adunan yg dh dibulat2kn - dpt la 21 biji 


Sediakan inti - bulat2kn je...

5. Selepas 10min, amik sebiji 'bola' & leperkan. Buh inti & 'seal'kn inti tu. Buat hgga habis. Pastu rehatkn 30minit..
Bola yg dh direhatkan

Leperkan sebiji bola

Masukkn inti

"Seal"kn inti

Ni la bahagian atas pau tu..

Buat hgga abis pastu rehatkan 30minit

6. Sementara nk tungu tu. blh la panaskan periuk kukusan. Kukus selama 8min. Jgn lebih tau sbb nnt kulit pau tu akan berkedut;. Klau x letak bread improver, kukus selama 10minit
Selepas 30minit

Kukus selama 8minit

Siap pn Pau Kukus Tradisional kita..

Selamat Mencuba....

Monday 18 July 2011

Ayam Madu

Menu lunch tengahari td ni. Mmg sedap.. x rugi mencubanya. Amik resepi kt http://dayangjack.blogspot.com/. TQ DJ.. hehehe.. nama glamor dia. Kitaorg 1 family suka sgt makan Ayam Madu ni. Bertambah2 nasi.. hehehe.. sib bek badan akak ni jenis x mudah naik.. bestnye.. Buat pn senang je. x yah nak bakar2. Masuk je dlm pan. Guna non-stick pan lg senang.. x la melekat . 


Jom tgk bahan2 dia


Bahan2 - resepi dr blog DJ
1/2 ekor ayam - cuci, kelar2 kn
2 inci halia - parut
5 ulas bawang putih - ketuk
2 sudu besar (tbsp) kicap manis
1 tbsp sos tiram
1 tbsp sos cili
1 tbsp sos tomato
2 sudu teh (tsp) Maggie Seasoning
3 - 4 tbsp madu
1/2 tsp lada hitam - tumbuk kasar
1/4 cwn air - akak x masukkn pn


Resepi akak - main agak2 je sukatan dia... yg penting semua bahan di atas ada. Tp akak tambahkn sebatang serai. Halia, bawang putih, lada hitam & serai akak tumbuk kasar je semuanya. Senang... hehehe..


Cara2
1. Gaul semua bahan dlm mangkuk kecuali air. Perap 30min.
Perapkn ayam

Bg sesape yg x tau Maggie Seasoning.. ni la dia


2. Panaskn sedikit minyak dlm non-stick pan. Masukkn ayam yg dh diperap bersama sedikit bahan perapan dia. Masukkn gak air. Tutupkan pan tersebut. Biar hgga ayam masak. Guna api kecik. Tp kena balik2kn ayam tu sekali-sekala. Klau x mmg hangus la ayam tu nnt..
 Masukkn ayam dlm pan

 Tutup pan supaya ayam cepat masak

 Balik2 kn ayam tu. dh kuar minyak dh
Masa ni kena lbh kerap balik2kn ayam sbb air dia dh kering

3. Bila bahagian luar ayam dh jd cam kena panggang cam pic kt bawah ni.. bleh la angkat. Pastu bleh la hidang & makan ngan nasi putih. 
 x tergoda ke??? 

sedappppp...

Senang & sedap... jgn x cuba..

Selamat Mencuba...

Sunday 17 July 2011

Biskut Ulat Bulu

Asal sebenar Biskut Ulat Bulu ni.. akak x tau la. Apa yg akak tau, Biskut ni mmg femes kt Sabah. Slalunya kita buat biskut ni masa raya je.. musim selain raya mmg susah nk jumpa la..Mudah sgt nk membuatnye. Tp akak x tau la buat yg ada segmen2 tu.. buat yg plg simple je cam kt pic tu.

Myb diberi nama Biskut Ulat Bulu sbb rupa & warna cam ulat bulu.. tp jgn takut klau makan @ sentuh, x gatal punye...

Oleh sbb dh nk masuk bulan Ramadhan, tu yg terasa nk menerai biskut2 raya ni..Amik resepi dr http://bakewithmilla.blogspot.comTQ tuan punya blog atas resepi ni.

Bahan2
1 biji telur - akak guna kuning dia je
250gm butter - 1 buku butter
300gm tepung gandum - 2 ¾ cwn - 2 tbsp ( harap2 korg paham la ye)
100gm tepung jagung - 1 cwn
sedikit pewarna hijau
sedikit esen pandan/pandan paste

Inti - kurma dipotong 3 secara memanjang

Hiasan - gula kastor

Cara2
1. Pukul kuning telur & butter hgga kembang.

2. Masukkn pandan paste & pewarna hijau.. pukul sebati
Masukkn pandan paste & pewarna hijau klau perlu

Pukul sebati

3. Masukkn tepung ckit2 sambil uli sebati hgga mendapat doh yg x melekat kt jari
Tambahkn tepung ckit2

doh yg dh siap

4. Ambil doh sebesar guli/besar ckit. Leperkan ckit pastu letakkn kurma di tengah2 nya. Then, gulung & bentukkn lonjong
masukkn kurma

bentuk biskut yg belum dibakar

5. Bakar pada suhu 180'C selama 20min @ ikut kesesuaian oven masing2
sedia tuk dibakar

6. Bila dk masak, sejukkn ckit pasti golek2 kn pd gula kastor. Pastu buh dlm papercup..

Biskut yg dh siap masak

Golekkn pada gula kastor

Masukkn dlm papercup..siap

Siap pn.. rasa dia.. mmg sedap.. try la..

Ok.. selamat menerai membaking biskut raya.. Gud Luck...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...